Cart
Custom content

This is custom content

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η πλαστικοποίηση χαρτιού είναι μία διαδικασία στην οποία ανατρέχουμε όλοι όταν θέλουμε να προστατέψουμε ένα έγγραφο , μία εικόνα κ.α. Προστατεύει το χαρτί από οποιαδήποτε φθορά όπως το σκίσιμο το λέρωμα ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση. Στην πλαστικοποίηση χρησιμοποιείται μία λεπτή μεμβράνη, η οποία ονομάζεται διαφάνεια πλαστηκοποίησης. Αυτή αγκαλιάζει το χαρτί και στις δύο πλευρές του, την μπροστινή και την οπίσθια. Στην πορεία αυτή κολλάει πάνω στο χαρτί με την διαδικασία της θερμής κόλλησης και ενσωματώνεται πάνω του.

Η διαδικασία της πλαστικοποίησης είναι πολύ ευχάριστη για όσους ασχολούνται με αυτή είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά.

Αρκετά συχνά προκύπτουν αρκετές απορίες όταν αποφασίσουμε να αναζητήσουμε τον κατάλληλο πλαστικοποιητή και τις κατάλληλες διαφάνεις πλαστικοποίησης.

 Σας παρουσιάζουμε παρακάτω κάποιες συχνές ερωτήσεις που εμφανίζονται κατα την διάρκεια αναζήτησης πλαστικοποιητή.

Τι είναι τα micron ή αλλιώς mic ;

 Τα micron είναι μονάδα μέτρησης του πάχους των διαφανειών. Υπάρχουν των 80-125-175 mic κ.α. Για παράδειγμα οι διαφάνειες πλαστικοποίησης Olympia Α3-125 mic αφορούν μέγεθος χαρτιού Α3 και πάχος διαφάνειας 125 mic.

Για ποιό λόγο μας ενδιαφέρει το πάχος των διαφανειών ;

Το πάχος έχει να κάνει με το πόσο σκληρή θέλουμε να γίνει η πλαστικοποίηση του χαρτιού. Όσο πιο χοντρή είναι η διαφάνεια τόσο ποιό σκληρή θα προκύψει η πλαστικοποίηση και ίσως και πιο άκαμπτη.

Μπορούμε σε όλους τους πλαστικοποιητές να βάλουμε οποιοδήποτε πάχος διαφάνειας πλαστικοποίησης;

Όλοι οι πλαστικοποιητές δεν υποστηρίζουν όλα τα μεγέθη πάχους διαφανειών πλαστικοποίησης. Γι αυτό το λόγο όταν πρόκειται να γίνει αγορά ενός πλαστικοποιητή πρέπει να προσεξουμε ποιό πάχος-micron  διαφανειών υποστηρίζει.

Τι είναι η θερμή κόλληση ;

Η θερμή κόλληση αφορά την διαδικασία πλαστικοποίησης. Όταν πλαστικοποιούμε η διαφάνεια πλαστικοποίησης αγκαλίαζει το χαρτί που πρόκειται να πλαστικοποιήσουμε. Στην πορεία περνάμε το χαρτί μαζί με την διαφάνεια μέσα από τον πλαστικοποιητή . Εκείνη την στιγμή που πραγματοποιείται η πλαστικοποίηση γίνεται η θερμή κόλληση ή αλλιώς θερμή πλαστικοποίηση. Κατά την θερμή κόλληση η διαφάνεια ζεσταίνεται και ενσωματώνεται πλήρως πάνω στο χαρτί.

Πως θα επιλέξουμε τον καλύτερο πλαστικοποιητή;

Ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε θα διαλέξουμε τον πλαστικοποιητή που μας ταιριάζει. Υπάρχουν οικιακοί και επαγγελματικοί πλαστικοποιητές. Μπορούμε να επιλέξουμε να έχει και επιπρόσθετες λειτουργίες εκτός από την λειτουργία πλαστικοποίησης όπως να παρέχει και την δυνατότητα κοπής διαφανειών. Υπάρχουν πλαστικοποιητές που είναι και κοπτικά ταυτόχρονα δηλαδή μας επιτρέπουν να κόψουμε τις διαφάνειές μας σε μέγεθος που εμείς επιθυμούμε. Όπως οι πλαστικοποιητές-κοπτικά της OLYMPIA A240 COMΒO και OLYMPIA  A340 COMBO που μας επιτρέπουν να κάνουμε γωνιάσματα στο τελείωμα-γωνίες της διαφάνειας. Οι γωνίες της διαφάνεις στρογγυλοποιούνται. Επίσης οι πλαστικοποιητές-κοπτικά μας δΊνουν την δυνατότητα να κάνουμε κυματιστή , διατρητή και ευθύγραμμη κοπή διαφανειών. Υπάρχει όμως και μία άλλη ιδιότητα που μας ενδιαφέρει στην εύρεση του καταληλλότερου πλαστικοποιητή. Αυτή αφορά το μέγεθος διαστάσεων των διαφανειών πλαστικοποίησης που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ο πλαστικοποιητής. Υπάρχουν πλαστικοποιητές όπως ο Olympia A4040 ο οποίος υποστηρίζει διαστάσεις διαφανειών μέχρι και Α2 και όλες τις υποδιαίστερες. Αυτοί οι πλαστικοποιτές προσφέρουν μεγάλη άνεση στους χρήστες διότι πλαστικοποιούν μεγάλο εύρος διαστάσεων χαρτικών.

Επεξήγηση περαιτέρω τεχνικών χαρακτηριστικών:

ΚΎΛΙΝΔΡΟΣ: Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλαστικοποιητών αναγράφεται ο αριθμός των κυλίνδρων του πλαστικοποιητή. Υπάρχουν πλαστικοποιητές που έχουν 2 κυλίνδρους όπως .... και άλλοι που έχουν 4 κυλίνδρους όπως οι οι OLYMPIA Α3040 και OLYMPIA Α235.

 

Για απλή χρήση συνίσταται ο αριθμός των 2 κυλίνδρων , για επαγγελματικές πλαστικοποιήσεις προτιμάται καλύτερα ο αριθμός των 4 κυλίνδρων , οι OLYMPIA Α3040 και OLYMPIA Α235 έχουν 4 κυλίνδρους και είναι ιδανικοί για επαγγελματική χρήση αλλά και για οικιακή.

 

Οι κύλινδροι έιναι που μεταφέρουν όλη την θερμοτητα στη διαφάνεια με το χαρτί που πλαστικοποιούμε. Όσο πιο πολλόι οι κύλινδροι τόσο πιο μεγάλη θερμότητα μεταφέρεται στο χαρτί και στην διαφάνεια.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Η ταχύτητα αφορά το πόσο γρήγορα πλαστικοποιεί το μηχάνημα που μας ενδιαφέρει.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Αφορά την αναμονή-τον χρόνο που χρειάζεται ο πλαστικοποιητής για να προθερμανθεί και να αρχίσει την πλαστικοποίηση.

ΚΟΥΜΠΙ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ: Σε περίπτωση που ο πλαστικοποιητής μπλοκάρει το μηχάνημα, μας δινει την δυνατότητα μέσω του κουμπιού απεμπλοκής να απεγκλοβίσουμε την διαφάνεια που πλαστικοποιούμε.