Γιατί η laserjet εκτύπωση υπερτερεί της inkjet.

Γιατί η laserjet εκτύπωση υπερτερεί της inkjet.

Tuesday, Mar 13, 2018 Τεχνολογία

Όλοι ερχόμαστε πάντα στο δίλημμα, όταν πρόκειται να κάνουμε αγορά ενός πολυμηχανήματος-εκτυπωτή, για το αν θα επιλέξουμε πολυμηχάνημα τεχνολογίας laser ή inkjet .

Οι εκτυπωτές inkjet βασίζουν τη λειτουργία τους στην εκτίναξη μελανιού από ειδικά ακροφύσια ενώ οι εκτυπωτές laser δεν ψεκάζουν το μελάνι πάνω στη σελίδα. Οι εκτυπωτές laser, σε αντίθεση με τους inkjet, δεν ψεκάζουν το μελάνι πάνω στη σελίδα. Στους laser δεν υπάρχει μελάνι αλλά υπάρχει το toner (γραφίτης), μια εξαιρετικά λεπτή πούδρα η οποία είναι μία μίξη άνθρακα και πολυμερών πλαστικού.
Όταν πρόκειται να γίνει εκτύπωση μιας σελίδα με κείμενο ή γραφικά, το χαρτί τυλίγεται γύρω από το τύμπανο, ενώ μια ακτίνα laser "σχεδιάζει" πάνω στο χαρτί αυτό που θέλουμε να εκτυπωθεί, φορτίζοντάς το ηλεκτροστατικά. Χάρη στο ηλεκτροστατικό φορτίο, το toner (γραφίτης) προσκολλάται πάνω στο χαρτί, και στη συνέχεια "ψήνεται" στην επιφάνειά του. Το αποτέλεσμα είναι το χαρτί που θα εκτυπωθεί από τους εκτυπωτές laser να είναι ζεστό και σε περίπτωση που στάξει νερό σε μια εκτύπωση από laser, το μελάνι δεν θα αρχίσει να τρέχει, όπως στους Ink Jet εκτυπωτές. Πιο περιγραφικά , γίνεται ενσωμάτωση του toner στο χαρτί.


Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους είναι προτιμότερα τα πολυμηχανήματα τεχνολογίας laser από αυτά τεχνολογίας inkjet .

 Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για πολυμηχάνημα το οποίο προσφέρει πολύ οικονομική χρήση στον καταναλωτή . Ειδικά στην εποχή που διανύουμε είναι πάντα ένα πολύ βασικό κριτήριο αγοράς. Η εξοικονόμηση είναι ένα από τα βασικότερα αποτελέσματα χρήσης ενός πολυμηχανήματος laser. Ένα toner μπορεί να είναι αρκετό για χιλιάδες εκτυπώσεις.
 Οι laser είναι ιδανικοί για κείμενα και για μεγάλο όγκο εκτυπώσεων. Ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει πολύ μεγάλο αριθμό σελίδων χωρίς να προκληθούν προβλήματα κατά την διάρκεια της εκτύπωσης. Είναι πολύ ανθεκτικοί σε πολλαπλές εκτυπώσεις και καθημερινή πολύωρη χρήση .
 Άλλο πολύ σημαντικό προτέρημα του laser είναι η απόδοσή του στη ταχύτητα εκτύπωσης σελίδων. Ο αριθμός σελίδων ενός σύνηθες μοντέλου laser μπορεί να κυμανθεί από 12 μέχρι 85 σελίδες ανά λεπτό . Αυτό προσφέρει μεγάλη ευχέρεια και άνεση σε χρόνο.
 Όσον αφορά το ότι ο laser χρησιμοποιεί toner αντί για μελάνι , εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα θετικό τεχνικό χαρακτηριστικό για τους εξής λόγους. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το toner ενσωματώνεται στο χαρτί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ξεθωριάζουν οι σελίδες στο πέρασμα του χρόνου όπως και επίσης να μην υποστεί αλλοίωση η εκτύπωση αν έρθει σε επαφή με υγρό διάλυμα. Επίσης το toner είναι σε στερεή - στεγνή μορφή, αυτό έχει ως πολύ θετικό αποτέλεσμα να μην ξεραίνεται όπως το μελάνι των inkjet που είναι σε υγρή μορφή. Αυτό σημαίνει πως όσος καιρός και να περάσει πριν να εξαντληθεί το toner, οι εκτυπώσεις θα είναι το ίδιο καλές ποιοτικά.